Safe reuse of wastewater and treated excreta in agriculture: Options, assessments and potential barriers for fulfilment

Nanking Darbar Hall, Rajshahi, 3 March 2008

Objectives:

The objective of the workshop is to present and discuss wastewater, greywater and excreta management and agricultural use. The perspectives of the technical and non-technical options for risk reduction will be presented and discussed, as well as the nutritional benefits with the re-use. This will compare with the "WHO Guidelines for the Safe Use of Excreta, Greywater and Wastewater in Agriculture" and with the current management options as related to barriers to disease transmission as well as with different sanitation system solutions, including dy toilets.

Questionnaires for system data collection and exposure assessment will be presented and compared with the current assessments and participatory action plans done.

A participatory forward-aiming discussion will be included and related to different stakeholders, including local government, to assess options for the future and what further knowledge gaps that can be covered during the remaining year of the WASPA project.

Participants: Local Government officials, NGOs

Facilitators:

- Prof Thor Axel Stenström, Stockholm Environment Institute, Sweden. WHO Advisor.
- Rizwan Ahmed, WASPA Programme Officer, NGO Forum, Bangladesh.
- Alexandra Clemett, WASPA Programme Officer, IWMI.

Programme:

RA = Rizwan in Bangladesh

NGO Forum will nominate raporteurs prior to the workshop

Revised Times	Presentation/Discussion	Person
10 min	Opening.	RA
(9.30 - 9.40)	Introduction. Aim of the Workshop. Presentation of participants and	
	Facilitators	
20 min	Summary of the outcomes and obstacles obtained for the WASPA	RA with input
(9.40 - 10.00)	project in Bangladesh	from AC
10 min	Short views and comments from participants	RA facilitate.
(10.00 - 10.10)		
50 min	WHO Guidelines for the Safe Use of Excreta, Greywater and	TAS
(10.10 – 11.00)	Wastewater in Agriculture. How does it apply in the local perspective?	
20 min	Questions and views from participants. Local applicability and	RA facilitate
(11.00 – 11.20)	constraints	with TAS
		responding
11.20 – 11.50	BREAK	

60 min	Technical and non-technical aspects of treatment and reuse. Barriers	TAS
(11.50 – 12.50)	against disease transmission and management options for risk	
	reduction.	
40 min	Group discussion on its applicability in the local context. Possibilities	RA facilitate
(12.50 - 13.30)	and constraints!	
13.30 - 14.30	BREAK	
30 min	Group presentations on solutions and outcomes, with comments from	TAS, AC, KW,
(14.30 - 15.00)	facilitators	RA
30 min	Nutrient value of excreta recirculation. Experiences from other areas	TAS
15.00 – 15.30	and crop handling options.	
40 mins	Group discussion on how the content of the presentations relates to	Introduction
15.30 – 16.10	the participatory action plans and assessments done.	and facilitation
With tea		AC
20 mins	Short feedback	
16.10-16.30		
30 min	The Way Forward. What have we learnt and where is the knowledge	TAS
16.30 - 17.00	and management gaps.	
_	Closing	-